Rusya’ya meyve sebze ihracatı nasıl yapılır?
Rusya’ya meyve sebze ihracatı mı yapmak istiyorsunuz? Rusya’ya meyve sebze ihracatı nasıl yapılır? Rusya’ya yaş sebze ve meyve ihracatı yapmak için bilmeniz gerekenler nelerdir? İşte Türkiye’den Rusya’ya yaş meyve sebze ihracatı için bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
İhracat yapmak için öncelikle ilgili İhracatçı Birliğine kayıt olmak gereklidir (bulunduğunuz ilin İhracatçılar Birliği’nin yaş meyve ve sebze bölümüne).
Bir sonraki aşama Zirai Karantina Müdürlüğünden ürünle ilgili olarak sağlık sertifikasının alınmasıdır. Özbekistan gibi bazı ülkelere ihracat için de karantina belgesinin alınması zorunlu hale gelmiştir. Bulunduğunuz ilin bağlı olduğu karantina müdürlüğü bilgisi ve 2019 fiyatları için Zirai Karantina Müdürlüğünün sitesine bakabilirsiniz: zkm.tarimorman.gov.tr.
Yapılacak bir sonraki işlem Dış Ticaret Müsteşarlığının DTS bölümünden (Dış Ticaret Standardizasyon) Kontrol Belgesi çıkartmak olacaktır. Dış Ticaret Müsteşarlığı ülkemizin dış ticari ilişkilerini yönlendiren ve düzenleyen kuruluştur. İhracat yapan işletmelerimizin ihracatla ilgili tüm işlemlerinde DTM’nin fonksiyonu vardır.
En son aşama ise İstanbul Ticaret Borsasından borsa tescil beyannamesinin düzenlettirilmesi olacaktır. Sadece fındık, kuru incir gibi ürünlerin ihracatında ayrıca Aflatoksin Analiz Raporu da istenmektedir. Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan ve 2007/459/EC sayılı Komisyon Kararı gereğince fındık, antepfıstığı ve kuru incir ile bunlardan elde edilen ürünlerin Avrupa ülkelerine ihracatında Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca düzenlenen Sağlık Sertifikası ve Aflatoksin Analiz Raporu zorunluluğu bulunmaktadır.
0701-0714 ile 0801-0814 GTIP kodu altındaki yaş sebze ve meyvelerin Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatında her parti ürün için “İnsan Tüketimine Yönelik, Rus Yasal Normlarına Göre Rusya Federasyonu’na Türkiye Cumhuriyeti’nden Gönderilmesi Hedeflenen Bitkisel Ürünler İçin Güvenlik Sertifikası” düzenlenmesi de zorunludur.
Konu ile ilgili Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün İhracat Rejimi ile ilgili 10.07.2008 tarihli 17245 sayılı tasarruflu yazısını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Sebze ve meyve ihracatı nedeniyle pazarlama için yapacağınız ziyaretler nedeniyle harcamalarınız konusunda devlet destekleri ve yardımları ile teşvikler konusundaki bilgiler için Kosgeb sitesini ziyaret edebilirsiniz: www.kosgeb.gov.tr.